Ekologisch vlees

Koeien
De kalfjes worden op de boerderij geboren en blijven bij de moeder lopen. De koeien worden uitsluitend gevoerd met gras van eigen bodem zonder maïs of ander krachtvoer. Op een leeftijd van circa 2,5 jaar brengen we de dieren zelf naar een nabijgelegen kleinschalige slachterij waar de dieren op waardige wijze worden geslacht. Al het vlees wordt door ons zelf verpakt, ingevroren en gaat rechtstreeks naar consumenten en natuurvoedingswinkels. Het vlees is donkerder van kleur omdat de dieren evenwichtig en harmonieus opgroeien en leven. Al onze vleesproducten zijn 100% vrij van gluten, lactose, nitriet, kleur, smaakstoffen en schadelijke E nummers. Wij gebruiken in enkele producten een E nummer en dat is E300, dit is een natuurlijke stof, citroenzuur genaamd. We gebruiken alleen recyclebare verpakkingsmaterialen.

 

Varkens

Onze varkens van het ras Piétrain leven op de boerderij in hun natuurlijke habitat zodat ze naar hartenlust kunnen wroeten en modderen. Dat is wat varkens het liefste doen. Het zijn makkelijke eters. Ze genieten van kuilgras, aardappelen, eikels, eieren, brokjes, brood en groente resten en verder alles wat ze zelf in de grond vinden. Piétrain varkens zijn gevlekt (wit met zwart), ze zijn sterk en hun vlees is stevig en mals.

 

Schapen

Onze schaapskudde loopt zomer en winter buiten in de wei omdat schapen grazen heerlijk vinden. De kudde bestaat uit bonte schapen (kruising Texelaar, Jacobsschaap en Zwartbles). Deze dieren lammeren heel gemakkelijk, waardoor ze zelfstandig en op een natuurlijke wijze zonder kunstgrepen van buiten hun lammeren kunnen werpen. Elk jaar zorgt de kudde voor nieuwe lammeren. Deze worden rond één jaar waardig geslacht en tot lamsvlees producten verwerkt. Onze schapen worden jaarlijks geschoren. De wol stellen we beschikbaar aan onze klanten die daaruit prachtige kledingstukken maken.

 

Vlees kip

De kip die wij verkopen, Kemper kip, komt niet van onze boerderij, maar leven op biologische boerderijen elders in de Achterhoek. Ze hebben een vrije uitloop in de weilanden. Ze worden gevoerd met biologische granen uit de Achterhoek en leven verder van alles wat ze tijdens het scharrelen tegen komen zoals gras en insecten. De Kemperkip staat garant voor de ‘ouderwetse kip’ met stevig vlees en de smaak van vroeger.

 

Leg kip

De legkippen leven op onze boerderij naast de varkens op een ruim terrein waar ze naar hartenlust dagelijks scharrelen. Het terrein biedt de dieren veel schuilplekken onder bomen en struiken en volop mogelijkheden voor een heerlijk zandbad. Onze kippen krijgen biologisch voer zoals gras, zeeschelpen voor de schaal, luzerne, maiskolven  en legkorreltjes, naast wat ze zelf buiten oppikken. Als de dieren door de leeftijd uitgelegd zijn, worden ze door ons zelf geslacht en tot soepkip verwerkt.